sheep-5078377_1920

Susza stulecia prowadzi do wzrostu cen żywności

Podziel się
Twitter
Email
Drukuj
W ciągu ostatnich 50 lat częstotliwość klęsk żywiołowych na świecie wyraźnie wzrosła. Wzmożone ryzyko zaczyna dotykać także Polski – taki wniosek, powołując się na analizy Międzynarodowego Funduszu Walutowego, podkreślają autorzy najnowszego Tygodnika Gospodarczego Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Polski Instytut Ekonomiczny w 17 numerze Tygodnika Gospodarczego zajął się tematem suszy, opisując problem wpływu zjawiska na polski eksport; analizy suszy w ujęciu historycznym; szans i konsekwencji dla rolnictwa, cen żywności, energetyki oraz znaczenia nowych technologii w radzeniu sobie ze skutkami klęski żywiołowej.

Zdaniem eksperta z zakresu sektora rolno-spożywczego z PKO BP, pojawiająca się trzeci rok z rzędu susza może spowodować większe straty niż rok temu. Mniejsza podaż krajowego rolnictwa prowadzi nie tylko do spadku polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, ale także do wzrostu cen żywności w kraju. Jeśli warunki agrometeorologiczne w Polsce nie poprawią się, to według analityków Credit Agricole ceny żywności wzrosną wobec ubiegłorocznych o 5,2 proc.

Susza może sprowadzić konsekwencję na polski eksport, szczególnie warzyw, owoców, zbóż i przetworów oraz tytoniu o wartości 5 mld EUR (co stanowi blisko 16 proc. całego polskiego eksportu rolno-spożywczego).

Za tzw. suszę stulecia odpowiadają niedostateczne opady deszczu oraz śniegu w okresie jesiennym i zimowym. W tej zimie średnia liczba dni z opadem śniegu była niższa niż średnia wieloletnia dla lat 1979-2000. Dla grudnia stanowiła 40 proc. średniej; dla stycznia – 37 proc. średniej; dla lutego – 63 proc. średniej.

Utrzymanie wilgotności gleby było utrudnione również przez wysokie temperatury. W lutym w Warszawie średnia miesięczna temperatura wyniosła 3,9°C a w marcu – 5,0°C, co oznacza wzrost o 4,7°C oraz 2,2°C w stosunku do normy wieloletniej z lat 1979-2000.

Eksperci PIE wskazują, że do przeciwdziałania suszy można wykorzystać najnowszą technologią, w tym Internet of Things (IoT), sztuczną inteligencją czy – szczególnie istotną – teledetekcję satelitarną.

Materiał chroniony prawem autorskim – wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.

Warto przeczytać