Organizacja została wybrana ze względu na starania o pomoc żywnościową dla milionów potrzebujących, ale także mając na uwadze obecną pandemię koronawirusa, na którą komisja zwróciła uwagę, że zwiększa ryzyko ubóstwo i ryzyko głodu.
„Światowi grozi kryzys głodowy o niewyobrażalnych rozmiarach” – czytamy w oświadczeniu. – Pandemia koronawirsua spowodowała, że więcej ludzi głoduje. Sytuacja pogarsza się w takich krajach, jak Jemen, Kongo, Nigeria, Sudan Południowy i Burkina Faso, a kombinacja choroby i głodu jest szczególnie niebezpieczna – podkreśliła przewodnicząca Norweskiego Komitetu Noblowskiego Berit Reiss-Andersen.
Światowy Program Żywnościowy to agencja ONZ powstała w 1963 r. w ramach programu „Pokarm dla pokoju”. Jest największą na świecie organizacją humanitarną, której celem jest walka z głodem i uboswem. W 2019 roku WFP pomogła blisko 100 mln ludzi w 88 krajach dotkniętych niedoborami żywności i głodem.