Po 14 miesiącach w kosmosie, wino z Bordeaux niedługo trafi do Francji

Podziel się
Twitter
Email
Drukuj
W najbliższych dniach do Bordeaux zostanie dostarczone wino, które, wraz z winoroślą, wysłane zostało w listopadzie 2019 roku na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Eksperyment miał na celu sprawdzenie rozwoju roślin w stanie nieważkości.

Butelki z winem z Bordeaux oraz winorośl, wysłane w listopadzie 2019r. w kosmos przez Space Cargo Unlimited, zostały dostarczone na Ziemię 13 stycznia. Z Florydy, gdzie obecnie się znajdują, mają w najbliższych dniach zostać przetransportowane do Bordeaux. Wówczas eksperci z ISVV (Institut des sciences de la vigne et du vin) zbadają, jaki wpływ brak grawitacji wywołał na roślinę i wino.

Program miał na celu porównanie rozwoju roślin na ziemi i w stanie nieważkości. Wysnuwana jest teza, że rośliny, które znalazły się w kosmosie, gdzie były narażone na stres związany z brakiem grawitacji, będą bardziej odporne na wzrost poziomu soli w glebie. Potencjalnie eksperyment mógłby również pomóc w odkryciu odmian bardziej dostosowanych do cieplejszej i bardziej suchej Ziemi.

Mission Wise, prywatny program start-upu Space Cargo Unliited, jest pierwszym tego typu. Jego wykonanie było możliwe dzięki zgodzie NASA, CNES i Europejskiej Agencji Kosmicznej.

Nazwa winnicy, z której pochodziło wysłane w kosmos wino, ma zostać podana do informacji publicznej w najbliższym czasie. Pod koniec lutego w Bordeaux zaplanowana jest prywatna degustacja, która ma pozwolić określić jakość wina, które przebywało w przestrzeni kosmicznej.

oprac. JM

Materiał chroniony prawem autorskim – wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.

Warto przeczytać