Butelki z winem z Bordeaux oraz winorośl, wysłane w listopadzie 2019r. w kosmos przez Space Cargo Unlimited, zostały dostarczone na Ziemię 13 stycznia. Z Florydy, gdzie obecnie się znajdują, mają w najbliższych dniach zostać przetransportowane do Bordeaux. Wówczas eksperci z ISVV (Institut des sciences de la vigne et du vin) zbadają, jaki wpływ brak grawitacji wywołał na roślinę i wino.
Program miał na celu porównanie rozwoju roślin na ziemi i w stanie nieważkości. Wysnuwana jest teza, że rośliny, które znalazły się w kosmosie, gdzie były narażone na stres związany z brakiem grawitacji, będą bardziej odporne na wzrost poziomu soli w glebie. Potencjalnie eksperyment mógłby również pomóc w odkryciu odmian bardziej dostosowanych do cieplejszej i bardziej suchej Ziemi.
Mission Wise, prywatny program start-upu Space Cargo Unliited, jest pierwszym tego typu. Jego wykonanie było możliwe dzięki zgodzie NASA, CNES i Europejskiej Agencji Kosmicznej.
Nazwa winnicy, z której pochodziło wysłane w kosmos wino, ma zostać podana do informacji publicznej w najbliższym czasie. Pod koniec lutego w Bordeaux zaplanowana jest prywatna degustacja, która ma pozwolić określić jakość wina, które przebywało w przestrzeni kosmicznej.
oprac. JM