Adam Baker nobel

Odkrycie receptorów temperatury i dotyku zostało nagrodzone Nagrodą Nobla

Share on facebook
Podziel się
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Drukuj
Dwóch amerykańskich naukowców – David Julius i Ardem Patapoutian – otrzymało w poniedziałek Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny za odkrycie receptorów, które pozwalają człowiekowi odczuwać temperaturę i dotyk.

W swojej pracy naukowcy skupili się na dziedzinie somatosensacji, czyli zdolności wyspecjalizowanych narządów do odczuwania. David Julius użył kapsaicyny, aktywnego składnika papryczek chili, do identyfikacji czujników nerwowych, które pozwalają skórze reagować na ciepło. Natomiast Ardem Patapoutian znalazł w komórkach oddzielne receptory wrażliwe na nacisk, które reagują na stymulację mechaniczną.

– Te przełomowe odkrycia zapoczątkowały intensywne działania badawcze, które doprowadziły do ​​szybkiego wzrostu zrozumienia, w jaki sposób nasz układ nerwowy wyczuwa ciepło, zimno i bodźce mechaniczne. Laureaci zidentyfikowali krytyczne brakujące ogniwa w naszym rozumieniu złożonej interakcji między naszymi zmysłami a środowiskiem – wyjaśnia komunikat Nagrody Nobla.

Naukowcy współdzielą prestiżową Nagrodę Nobla, która obejmuje złoty medal i 10 mln koron szwedzkich (ponad 1,14 mln dolarów). Nagroda w dziedzinie fizjologii/medycyny jest pierwszym Noblem przyznanym w tym roku. Obaj laureaci w ubiegłym roku dzielili także nagrodę Kavli Award for Neuroscience.

Oprac: KR
foto: Adam Baker / Flickr

Materiał chroniony prawem autorskim – wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.

Reklama

Warto przeczytać

Reklama